အေရာင္တင္ေဆး အသံုးျပဳထားေသာ နႏြင္းမႈန္႔၊ င႐ုတ္သီးမႈန္႔မ်ားကို ေတြ႕ရစဥ္ (ဓာတ္ပံု-မို႔မို႔)
ကမၻာ႔က်န္းမာေရး အဖြဲ႔ႀကီးမွ ထုတ္ျပန္ထားေသာ စာရင္းအရ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ကင္ဆာေရာဂါ အျဖစ္အမ်ားဆံုး (၁၀) ႏိုင္ငံစာရင္းတြင္ ပါ၀င္ေနၿပီး ဓာတုေဆး၀ါး မလြတ္ကင္းေသာ စားေသာက္ကုန္မ်ားေၾကာင့္ အမ်ားဆံုးျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္းမွ သိရသည္။
လက္ရွိျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ဓာတုဆိုးေဆးမ်ား၊ အေရာင္တင္ေဆးမ်ားျဖင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားႏွင့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားကို ၀ယ္ယူသူမ်ားေအာင္ ျပဳလုပ္ေနၾကၿပီး ထိုစားေသာက္ကုန္မ်ားကို ၾကာရွည္စားသံုးပါက အစာအိမ္ အူလမ္းေၾကာင္းကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ အသည္းကင္ဆာတို႔ကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ထို႔အျပင္ ကေလးငယ္အမ်ားစု တိုက္ေကြၽးလ်က္ရွိေသာ ႏို႔မႈန္႔မ်ားသည္ တ႐ုတ္ႏိုင္ငံမွ အ၀င္မ်ားၿပီး အႏၲရာယ္မ်ားေသာ အေၾကာဆြဲႏိုင္သည့္ မယ္လမင္းဓာတ္မ်ား ပါ၀င္ေနေၾကာင္း၊ ေကာ္ဖီမစ္ႏွင့္ Creamer မ်ားတြင္လည္း ကဖိန္း၊ အုန္းသီးခြံအမႈန္႔မ်ား ထည့္သြင္းထားေသာေၾကာင့္ ေက်ာက္ကပ္ပ်က္စီးျခင္း၊ ရင္သားကင္ဆာ၊ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာ၊ အမ်ဳိးသမီးမ်ား ကိုယ္၀န္မေဆာင္ႏိုင္သည္အထိ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
"ယခုေနာက္ပိုင္း တခ်ဳိ႕ျပည္တြင္းထုတ္ကုန္ေတြမွာ Expire Date ကို ျပန္ျပင္ၿပီးေတာ့ ဆိုင္ေတြမွာ တင္တာေတြ ရွိလာတယ္။ စားသံုးသူေတြက Date ကိုၾကည့္ၿပီး ၀ယ္စားတာ မ်ားတဲ့အတြက္ေၾကာင့္ အထဲမွာ မႈိတက္ေနတာကို မသိႏိုင္ပါဘူး။ အဲေတာ့ ျဖစ္ေစခ်င္တာက Date လြန္ေနတဲ့ဟာ ၀ယ္မိၿပီဆိုရင္ ဆိုင္ကိုခ်က္ခ်င္း ျပန္ေျပာပါ။ ျပန္ေျပာမွ ဆိုင္ကေနာက္ဆိုရင္ ေသခ်ာစစ္ၿပီး ကုန္ပစၥည္းကို ဆိုင္ေပၚတင္ရင္ စားသံုးတဲ့သူလည္း အႏၲရာယ္ မရွိႏိုင္ေတာ့ဘူး။ Date ေျပာင္းတဲ့ ကုမၸဏီကလည္း ေနာက္ဆိုမလုပ္ရဲ ေတာ့ဘူးေပါ့။ အဓိက နယ္စပ္က ၀င္လာတဲ့ ကုန္ပစၥည္း အမ်ားစုကို မသိဘဲ စားမိတဲ့သူေတြ၊ ဆိုင္ေပၚတင္မိတဲ့ သူေတြေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါ ရွိသူဦးေရ တိုးပြားလာရတာပါ" ဟု ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရးအသင္း အတြင္းေရးမွဴး၊ ေဒါက္တာရီလြင္ေက်ာ္ေဇာ၏ ေျပာၾကားခ်က္အရ သိရသည္။
ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈကို ေလ်ာ့က်ႏိုင္ေစရန္ ဓာတုပစၥည္း ပါ၀င္သည့္ စားေသာက္ကုန္မ်ားအျပင္ ကင္ဆာဓာတ္ကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ေသာ လူသံုးကုန္ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္သည့္ ပလတ္စတစ္အိတ္၊ တစ္ခါသံုးေဖာ့ဘူးမ်ား၊ ျခင္ေဆးေခြ၊ ဖိုက္ဘာပစၥည္းမ်ားကို အသံုးျပဳျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူကာကြယ္ေရး အသင္းမွ တိုက္တြန္းအၾကံျပဳထားေၾကာင္း သိရသည္။
Ref : Eleven